George Nardone

George Nardone

GIORGIO NARDONE, PSIKOLOG-PSIKOTERAPIST: TRAJNIM

Giorgio Nardone u diplomua në Universitetin e Sienës, fakulteti i mësimdhënies, me një tezë në filozofinë e shkencës, pas së cilës, si asistent i katedrës së Prof. Mariano Bianca, ai kryen një projekt kërkimor mbi epistemologjinë e psikologjisë klinike dhe të ndryshme. modelet e Psikoterapisë duke shqyrtuar kriteret epistemologjike të modeleve të ndryshme të Psikoterapisë.

Që në fillim iu bë e qartë se i vetmi prej tyre që u mbajt deri në një provim të tillë ishte ajo e të ashtuquajturës Shkolla e Palo Alto-s, ose veprat e prodhuara nga grupi i Instituti i Kërkimeve Mendore të Palo Altos (Kaliforni), në fakt studiuesit e atij instituti me në krye Donin. D. Jackson, kishte formuluar një model terapie "ndërvepruese" bazuar në studimin e efekteve të komunikimit në sjelljen dhe shëndetin mendor të qenieve njerëzore. Paul Watzlawick më pas, ai kishte zhvilluar një teori reale të pragmatikës së komunikimit dhe ndryshimit (Watzlawick et al., 1967, Watzlawick et al., 1974) së bashku me një model përkatës të ndërhyrjes terapeutike të zbatueshme për një shumëllojshmëri të tërë të çrregullimeve mendore.

Giorgio Nardone mori, për të cilën do t'i jetë përjetësisht mirënjohës, një bursë nga Universiteti i Sienës për të shkuar dhe studiuar drejtpërdrejt punën e këtyre studiuesve të shquar, kështu që në fillim të viteve '80 ai mbërriti në Palo Alto dhe së bashku me studimin rigoroz të materialit shkencor. prodhuar nga studiues, si p.sh studiues rezident, u pranua për të vëzhguar drejtpërdrejt të gjithë punën klinike që u krye në Instituti i Kërkimeve Mendore (MRI) duke gjetur në këtë shpjegimin e një deklarate të njohur të Gregory Beatson: "Nuk ka asgjë më praktike se një teori e mirë".

Ky lloj "shoku" në rrugën për në Damask bëri që ai vendosi të ndryshojë kursin e studimeve dhe karrierën e tij profesionale, kështu që, duke u kthyer në Itali, ndërsa po përfundonte projektin kërkimor, arriti të hynte në Shkollën ekskluzive të Specializimit në Psikologjia e Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Sienës, duke u bërë pas tre vitesh italiani më i ri që ka marrë titullin Specialist në Psikologji. Paralelisht me këtë dhe me shpenzimet e tij ai ishte kthyer çdo vit, për disa muaj, në Instituti i Kërkimeve Mendore di Palo alto për të formuar si terapist ndërveprues-strategjik.

Pas përfundimit të kursit të trajnimit, ai filloi projekti kërkimor (1985/86) për zhvillimin e një trajtimi në një kohë të shkurtër të çrregullimeve fobike dhe obsesive nën mbikëqyrjen e Paul Watzlawick dhe John Weakland, duke filluar kështu zhvillimin e teknikave inovative për ndërhyrjen në një zonë patologjie pak të eksploruar nga modeli tradicional i MRI.

AKTIVITETET E PARA KËRKIMORE DHE PROFESIONALE

Ishte puna e kryer për realizimin e këtij projekti që e bëri bashkëpunimin mes Giorgio Nardone dhe Paul Watzlawick deri në themelimin e përbashkët në vitin 1987. Qendra e Terapisë Strategjike të Arezzo si një institut për kërkime, trajnime dhe psikoterapi, i cili i dha fill asaj që më vonë do të jetë evolucioni modern i Psikoterapisë së Shkurtër Strategjike. Partneriteti midis Paul Watzlawick dhe Giorgio Nardone, i shprehur në kërkime, botime, seminare dhe konferenca në të gjithë botën, vazhdoi deri në vdekjen e masterit.

Në vitin 1988 u publikuan rezultatet e kërkimit-ndërhyrjes mbi çrregullimet fobiko-obsesive dhe rezultatet vërtet inkurajuese nisën traditën e studimeve të Qendrës së Terapisë Strategjike të Arezzo-s (40 raste nga 42 raste të trajtuara e kishin kapërcyer plotësisht çrregullimin e tyre agorafobik me një terapi. që zgjasin 11 seanca të ndjekura nga takime përcjellëse tre muaj, gjashtë muaj dhe një vit pas përfundimit të trajtimit). Kështu, e njëjta metodologji kërkimore-ndërhyrjeje u zbatua në studimin e të gjitha varianteve të çrregullimit të panikut dhe atyre obsesive-kompulsive, duke çuar në vitet në vijim në përpunimin e protokolleve reale strategjike të trajtimit për këto patologji invaliduese, të cilat dalloheshin për efektivitetin dhe efikasitetin e tyre në krahasim. te forma të tjera të terapisë për çrregullime të tilla.

Kjo do të thoshte se shumë kolegë kishin ardhur që atëherë për të trajnuar veten në këtë model të ri të Psikoterapisë, kjo padyshim u lehtësua edhe nga prania e figurës së shquar të Paul Watzlawick.
Paralelisht me gjithë këtë, nga viti 1985 deri në vitin 1990, Giorgio Nardone, si bashkëpunëtor kërkimor, mori pjesë në projekte të shumta kërkimore dhe ndërhyrjesh në fushën e psikologjisë sociale, klinike dhe edukative, nën drejtimin e Saulo Sirigatti, Drejtor i Institutit të Përgjithshëm dhe Psikologjia Klinike e Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Sienës.

SUKSESET PROFESIONALE DHE ÇMIMET AKADEMIKE

Në vitin 1990 u botua teksti i manifestit të Terapisë së Shkurtër Strategjike të evoluar Arti i ndryshimit. Manual i terapisë strategjike dhe hipnozës pa ekstazë, shkruar nga Giorgio Nardone dhe Paul Watzlawick, në të cilin protokollet e trajtimit të zhvilluara dhe strategjitë dhe teknikat novatore të komunikimit terapeutik të përcaktuara janë ekspozuar në detaje: hipnozë pa ekstazë. Libri përkthehet menjëherë në shumë gjuhë dhe Giorgio Nardone e gjen veten të katapultuar në qendër të vëmendjes botërore të Psikoterapisë.

Në vitin 1991 Giorgio Nardone iu besua mësimdhënia e parë universitare në Itali e "Teknika e shkurtër e Psikoterapisë" në Shkollën e Specializimit në Psikologji Klinike të Fakultetit të Mjekësisë dhe Kirurgjisë të Universitetit të Sienës. Zyra që do ta mbajë për mbi 10 vjet dhe më pas do t'ia kalojë studentes së tij Dr. Emanuela Muriana.
Nga  Nga 1994 deri në 1995 ai ishte Profesor Adjunct i Psikologjisë Sociale në Fakultetin e Sociologjisë të Universitetit Federico II të Napolit.

Në të njëjtat vite ai dha mësim “Hipnoterapia pa ekstazë” në Shkollën e Specializimit në Hipnozën e Përgjithshme të Fakultetit të Mjekësisë dhe Kirurgjisë të Universitetit La Sapienza të Romës, drejtuar nga Prof. Franco Granone.
Aktualisht është anëtar i komitetit shkencor të revistës Psikologji bashkëkohore.

MODELI BËHET CERTIFIKUESHËM DHE CERTIFIKUES

Në vitin 2000 shkolla e trajnimit të modelit të shkurtër të psikoterapisë strategjike të Arezzo-s u njoh nga  Ministria e Arsimit, Universitetit dhe Kërkimit (MIUR) si Shkolla Katërvjeçare e Specializimit Pasuniversitar në Psikoterapi të Shkurtër Strategjike (me Dekret ministror 20/11/200) që jep titullin Psikoterapist dhe Giorgio Nardone bëhet drejtuesi më i ri i shkollës italiane dhe drejtor i një Shkolle Zyrtare të Psikoterapisë. njohur në bazë të një model që ai vetë e ka formuluar.

Modeli Terapi e shkurtër strategjike, modeli Giorgio Nardone ka marrë njohje ndërkombëtare, duke dekretuar origjinalitetin e tij në lidhje me modelet tradicionale të terapisë së shkurtër strategjike.
Më pas, nga viti 2006 deri në vitin 2011, ka qenë profesor i lëndës “Intervista në klinikën psikologjike” të kursit të diplomës specialistike në Psikologji Klinike dhe Shëndetësore, Universitar.  i Studimeve të Firences.

MODELI TREGON EFEKTIVITETIN E TIJ SUPERIOR (88% E RASTEVE TË KRYERA PËR SHFARJEN E Çrregullimit) DHE EFIKESINË (KOHËZGJATJA MESATARA E TERAPISË 7 SEANCA)

Në vitin 2000 u krye një hulumtim gjatësor mbi rezultatet e terapive të kryera në dekadën e mëparshme në Qendrën e Terapisë Strategjike në Arezzo, të gjitha të regjistruara plotësisht në video dhe me ndjekje të kryer deri në një vit nga përfundimi i terapisë me. rezultate që tregojnë epërsinë e qartë të efikasitetit dhe efikasitetit të Psikoterapisë së Shkurtër Strategjike në krahasim me modelet e tjera të ndërhyrjes terapeutike.

Vitet e fundit, kërkimet krahasuese mbi efikasitetin dhe efikasitetin e psikoterapive tregojnë edhe më shumë se si modeli i shkurtër i Psikoterapisë Strategjike dallohet mbi të gjitha format e tjera të ndërhyrjes klinike, madje edhe në krahasim të drejtpërdrejtë me terapinë konjitive-sjellëse (CBT, e konsideruar standardi ndërkombëtar i arit). Një krahasim i tillë, kryhet duke përdorur kritere të bazuara në dëshmi (Dëshmi-mjekësi e bazuar) dhe prova të kontrolluara të rastësishme (Provat e kontrolluara të rastësishme, RCT), si dhe nëpërmjet studimeve gjatësore me vëzhgues të jashtëm, tregon efektivitetin dhe efikasitetin e tij më të madh
(Pietrabissa et al., 2016, Gibson, 2015, Nardone dhe Salvini, 2013, Castelnuovo et al., 2011, Elkaim, 2007).

Kanë kaluar më shumë se 30 vjet nga studimet e para në Palo Alto dhe në këtë periudhë të gjatë Giorgio Nardone ka trajtuar personalisht më shumë se 25.000 raste dhe ka kontribuar nëevolucioni i një modeli aplikuar nga mijëra profesionistë në të gjithë botën që erdhën për t'u trajnuar drejtpërdrejt në Qendrën e Terapisë Strategjike në Arezzo, e cila është bërë pikë referimi botërore për qasjen strategjike jo vetëm si terapi, por si një shkollë e vërtetë mendimi.

Sot janë realizuar mbi 30 projekte kërkimore-ndërhyrëse për zhvillimin e trajtimeve specifike për format më të rëndësishme të psikopatologjisë dhe mbi 40 janë tekstet e publikuara nënshkruar nga Giorgio Nardone dhe bashkëpunëtorët e tij të cilët raportojnë rezultatet e kërkimit të kryer në Institut  nga Arezzo; punon përkthyer në mbi 10 gjuhë disa prej të cilave si Arti i ndryshimit. Manual i terapisë strategjike dhe hipnozës pa ekstazë e Frika nga fobitë e panikut. Terapia në një kohë të shkurtër  për më shumë se 25 vjet ata janë bërë klasikë të vërtetë shitësi më i mirë / i gjatë në librari anembanë botës dhe të tjera të ngjashme Përmbledhje e terapisë strategjike. Filozofia, teknika, dhe kërkime ato përdoren si tekst shkollor nga universitetet më të rëndësishme ndërkombëtare.

Ai është anëtar i komitetit shkencor dhe autor i revistës Psikologji Bashkëkohore.
Që nga viti 2019 ai është Profesor i Jashtëzakonshëm i Psikologjisë së Ndryshimit dhe President i Kursit të Masterit në Psikologji në Universitetin Link Campus të Romës.

Giorgio Nardone aktualisht është i përfshirë në kërkime, trajnime dhe psikoterapi në Qendrën e Terapisë Strategjike në Arezzo, ai është drejtor i Shkollës së Specializimit në Psikoterapi Strategjike të Shkurtër, ai drejton për Ponte alle Grazie seria e eseve të shkurtra të terapisë dhe mban leksione, seminare dhe seminare të specializuara, konferenca për publikun e gjerë, në mbarë botën.
Zbuloni më shumë rreth www.giorgionardone.com